Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2012-2013 Psychologie Bachelor

Verdieping Persoon: Psychopathologie en Ontwikkeling 

Psychopathology and development
Vakcode
SOW-BPSPE30
Studiepunten
6
Periode
1e semester
Niveau
PS.B3.VP
Toelatingsvoorwaarden
alleen met propedeuse (psychologie of anderszins)
Inhoud / Omschrijving
Deze cursus zal inzicht geven in verschillende psychologische problemen, zoals angststoornissen, schizofrenie, en depressie. De nadruk zal gelegd worden op zowel de beschrijving van als mogelijke verklaringen voor verschillende vormen van psychopathologie. Daarnaast zal inzicht gegeven worden in de risico- en beschermende factoren die, tijdens de gehele levensloop, invloed hebben op het wel (of niet) voorkomen van psychopathologie.
De studie naar psychopathologie is onderdeel van de leerstoelgroep klinische psychologie en voor een deel ook van de leerstoelgroep ontwikkelingspsychologie. Binnen Klinische psychologie houdt men zich voornamelijk bezig met de wetenschappelijke studie naar en toepassing van de kennis om angsten en andere vormen van disfunctioneren te begrijpen, voorkomen en herstellen, en met het bevorderen van subjectief welzijn. Binnen de leerstoelgroep Ontwikkelingspsychologie houdt men zich naast de studie naar de normatieve ontwikkeling ook bezig met de deviante ontwikkeling, dus het ontstaan van psychopathologische problemen over de gehele levensloop en welke factoren een rol spelen in het ontstaan van problemen. Dit wetenschappelijk gebied staat bekend als ontwikkelingspsychopathologie. De diagnose en behandeling van psychopathologische problemen bij kinderen, jong volwassenen, volwassenen, en ouderen (Klinische psychologie) en de studie naar de risico- en beschermende factoren die een rol spelen in het ontstaan van psychopathologie tijdens het gehele leven (Ontwikkelingspsychologie) zijn twee complementaire wetenschappelijke aandachtsgebieden die samenkomen in het domein Persoon.
Literatuur

Developmental Psychopathology - Verdieping persoon: psychopathologie en ontwikkeling, ISBN 9781408073612.

Werkvormen

Hoorcolleges, filmvertoningen en responsiecollege

Inlichtingen
Drs. J. Tanis, T: 024-3612667, E: , Inloopspreekuur: dinsdag en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur in A.07.19.
Toetsingsvorm
Schriftelijk tentamen (Multiple Choice)
Inschrijving
  • Cursus: via de Studentenportal (https://student.ru.nl/portal/dt)
  • Studenten die zijn ingeschreven voor een cursus zijn tevens voorwaardelijk ingeschreven voor het tentamen. Let op! Tentamendeelname is pas mogelijk als de student aan de voorwaarden van de OER voldoet. Studenten die na controle niet aan de voorwaarden voldoen worden voor het tentamen uitgeschreven. Inschrijving voor tentamen kan daarna alleen via het OSP met een toestemmingsformulier van de studieadviseur.
  • Hertentamen inschrijven tot 5 dagen voor tentamendatum.
  • Raadpleeg altijd de cursusinformatie op Blackboard. Het is mogelijk dat naast de inschrijving voor de cursus ook via Blackboard moet worden ingeschreven voor werkgroepen.
Bijzonderheden

Totale contacttijd cursus: 47 uur