Zoek
English
  Studiegidsen 2012-2013
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2012-2013 Psychologie Master

Arbeid, stress en cognitie 

Work, Stress and Cognition
Vakcode
SOW-MPSAG12A
Studiepunten
6
Periode
1e semester
Niveau
PS.M.AG
Toelatingsvoorwaarden

Deze cursus is uitsluitend toegankelijk voor studenten die de mastervariant Arbeid, Organisatie en Gezondheid (AOG) volgen.

Doelstelling
Het doel is het verwerven van kennis en inzicht in diverse factoren die van invloed zijn op prestaties en gezondheid in de context van arbeid. Je kunt het werkingsmechanisme van deze factoren kritisch evalueren in het licht van recente arbeidspsychologische, psychosociale en cognitieve modellen en theorieën. Ook kun je aangeven op welke wijze deze factoren en hun effecten gemeten kunnen worden in arbeid- en gezondheidspsychologisch onderzoek. Tot slot ben je in staat om op basis van jouw kennis over arbeid, stress en cognitie een zinvolle (evidence-based) stressinterventie te beschrijven (toepassing) en een onderzoeksvoorstel te schrijven dat op een verantwoorde en adequate wijze de effectiviteit van deze stressinterventie meetbaar maakt (oordeelsvorming en communicatie).
Inhoud / Omschrijving

In deze cursus wordt dieper ingegaan op de inleidende stof over de Psychologie van Arbeid  en Gezondheid, die eerder binnen de cursus Inleiding AOG (MPSAG10) behandeld is. Aan bod komen theoretische en praktische aspecten van diverse factoren die van invloed zijn op prestaties en gezondheid en die centraal staan in hedendaags arbeid- en gezondheidspsychologisch onderzoek, zoals stress en arousal, slaap en vermoeidheid, stresspreventie en interventie, werk- en rusttijden, leefstijl en cognitieve ergonomie. Daarnaast maakt de cursist op een theoretische en praktische wijze kennis met relevante meettechnieken en instrumenten op het terrein van de arbeid- en gezondheidspsychologie. Tot slot doet de cursist een schriftelijk voorstel voor een wetenschappelijk verantwoord en maatschappelijk relevant stressinterventieonderzoek.

Literatuur
Wordt later bekend gemaakt.
Werkvormen
Hoorcolleges en werkcolleges.
Inlichtingen
Dr. R.Maes, email:
Toetsingsvorm
Schriftelijk tentamen en individuele opdracht
Inschrijving
  • Cursus: via de Studentenportal (https://student.ru.nl/portal/dt)
  • Studenten die zijn ingeschreven voor een cursus zijn tevens voorwaardelijk ingeschreven voor het tentamen. Let op! Tentamendeelname is pas mogelijk als de student aan de voorwaarden van de OER voldoet. Studenten die na controle niet aan de voorwaarden voldoen worden voor het tentamen uitgeschreven. Inschrijving voor tentamen kan daarna alleen via het OSP met een toestemmingsformulier van de studieadviseur.
  • Hertentamen inschrijven tot 5 dagen voor tentamendatum.
  • Raadpleeg altijd de cursusinformatie op Blackboard. Het is mogelijk dat naast de inschrijving voor de cursus ook via Blackboard moet worden ingeschreven voor werkgroepen.