Zoek
English
  Studiegidsen 2013-2014
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen > Theology: Master

Religie, recht en beleid 


Vakcode
FTR-RSMAB102
Studiepunten
5
Niveau
Master
SWS
Collegerooster

opvragen
Onderwijsvorm
Hoor- en werkcollege
Toetsvorm
Taakopdracht, presentatie en werkstuk
Ingangsvoorwaarden
Bachelordiploma
Doelstelling
  • Kennis van en inzicht in de belangrijkste thema’s met betrekking tot recht en religie die al dan niet in het beleid van overheden, bedrijven en instellingen aandacht krijgen en van factoren die de aard van die aandacht bepalen.
  • Kennis van de belangrijkste theorieën over de vrijheid van godsdienst, de scheiding van kerk en staat, dilemma’s bij botsing van gelijke behandeling op grond van religie en andere gelijkheidsrechten, en over de beleidsmatige omgang met religie.
  • Kunnen onderkennen van religie-gerelateerde beleidsproblemen en in staat zijn om beleidsimplicaties te formuleren die binnen gestelde kaders mogelijk zijn.
Beschrijving
In de Nederlandse en internationale actualiteit vormt de relatie tussen religie en recht een prominent thema. Migratie heeft in de afgelopen decennia in Europa geleid tot een grotere variëteit van religies en een grotere rol van de islam. Nieuwe technologieën en media brachten internationale berichtgeving binnen ieders bereik, het internet verbindt wereldwijde gemeenschappen. Iedere religie verschaft haar aanhangers een normatief kader, de overheid heeft echter in haar wetgevende, uitvoerende en rechterlijke taken de functie het welzijn van alle burgers gelijk te behartigen. Hoe gaan uit religie voortvloeiende normen en rechtsregels samen, hoe kunnen spanningen die daardoor in de samenleving ontstaan worden opgelost, en wat is de rol van beleidsmakers in deze complexe relatie?
In deze cursus wordt gekeken wordt naar de positie en betekenis van religie in Nederlandse en internationale juridische contexten. Wat betekent de scheiding van kerk en staat in de Nederlandse samenleving, in de politiek en in de rechtspraak? Hoeveel ruimte is er voor afwijkende normen? Wat zijn de beleidsimplicaties van religieuze kwesties?

Literatuur

1) Hansko Broeksteeg en Ashley Terlouw (red.) (2011). Overheid, recht en religie. Kluwer.

2) Een selectie van artikelen, onder meer uit het Tijdschrift voor Religie, Recht en Beleid.

Inschrijving College
Via de Studenten Portal