Zoek
English
  Studiegidsen 2013-2014
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Managementwetenschappen > Geografie, Planologie en Milieu

Duurzaamheidspolitiek: analyse en sturing 

Vakcode
MAN-MMW016
Studiepunten
6
Periode
Blok 2
Niveau
Ma 1
Cursuscoördinator
dr. M.A. Wiering
Collegerooster opvragen
SWS / PersoonlijkRooster
Tentaminering
werkstuk.

 

Vereiste voorkennis

in overleg met de docent

Keuzevak (Niet van toepassing als dit vak een verplicht onderdeel is van de opleiding)
Ja.
Leerdoelen
Kennis:
  • De student kan theoretische benaderingen, die bedoeld zijn om politieke besluitvorming en beleidsprocessen te analyseren, reproduceren, positioneren en beoordelen op analytische mogelijkheden en betekenis.
  • De student kan verschillen aangeven in de rol van de basisinstituties staat, markt en civil society (en de representanten of tussenvormen hiervan) in de fase van de milieu- en duurzaamheidspolitiek en het milieu-  en duurzaamheidsbeleid.
  • De student heeft kennis van de operationalisering van een beleidsanalytische theorie en kan daarop reflecteren.
  • De student kan zelf een casus omtrent duurzaamheidspolitiek in Nederland en/of in andere landen in brede zin analyseren en - het licht van de casusproblematiek - interventies ontwerpen.
  • Na afloop van de cursus kan de student in globale zin een beleidsanalyse uitvoeren van de politiek van duurzaamheid op een bepaald beleidsterrein en de rol van staat, markt en civil society, en kan op basis daarvan voorstellen doen voor interventies.

Vaardigheden:

  • De student is in staat modellen van politieke besluitvorming en beleidsanalyse helder weer te geven, te becommentariëren en toe te passen in een casestudy alsmede beleidsinterventies voor het betreffende probleem te formuleren.
  • De student kan over het bovenstaande communiceren en discussiëren in de vorm van opdrachten, presentaties en een eindpaper.
Beschrijving

Deze cursus gaat over het beleid en de politiek van duurzaamheid in Nederland. De cursus besteedt aandacht aan beleidsanalyse als hulpmiddel om beleid en politiek rond milieu en duurzaamheid te doorgronden en te kunnen analyseren. Beleid en politiek worden hier breed opgevat: de rol van de staat, maar ook de markt en milieuorganisaties zijn van belang.  Zo behandelen we zowel de agendering van milieuproblemen (bijvoorbeeld door processen van "naming" en "framing" van de milieubeweging en andere partijen), de rol van milieudiscoursen in het beleid als de dynamiek van huidige beleidsvelden in het brede milieu en natuurbeschermingdomein. 

 In de cursus wordt gestreefd naar een diepgaande kennismaking met een beperkt aantal theoretische gezichtpunten die relevant zijn voor de ontwikkeling van de milieuproblematiek en milieubeleid. Studenten beoordelen deze benaderingen op hun plaats binnen het beleidswetenschappelijke veld, hun analytische mogelijkheden en betekenis en de mogelijkheden voor (beleids)interventie. Voorbeelden van mogelijk te behandelen benaderingen uit de beleidsanalyse: de advocacy coalition framework -benadering van Sabatier en Jenkins-Smith, Maarten Hajer's discoursanalyse, de ‘Nijmeegse' beleidsarrangementen -benadering en de literatuur over duurzaamheidstransities.  

Na de aandacht voor de beleidsanalyse verschuift het accent in de cursus naar de wijze waarop duurzaamheidspolitiek wordt vormgegeven in Nederland, met name in vergelijking met andere landen. Zo kijken we naar het debat over duurzame energie en de rol van de burger zelf daarbij. De studenten werken in het laatste deel aan een project waarin de duurzaamheidspolitiek en het beleid in Nederland wordt gecontrasteerd met beleid in andere landen, aan de hand van zelfgekozen thema's (duurzame energie, duurzame landbouw, afvalbeleid of waterbeheer) In deze cursus is aandacht voor de verhouding tussen staat, markt en civil society in duurzaamheidsinitiatieven. Zo kijken we naar de rol van de overheid als initiator, maar ook naar maatschappelijke organisaties, zoals de milieubeweging, of marktorganisaties in milieu- en duurzaamheidspolitiek & beleid.

 

Literatuur
Literatuur omtrent beleidsanalyse en duurzaamheidspolitiek wordt nader bekend gemaakt.