Zoek
English
  Studiegidsen 2013-2014
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Managementwetenschappen > Politicologie

Internationale organisaties 

Vakcode
MAN-BCU309
Studiepunten
6
Periode
Blok 3
Niveau
Ba 1
Cursuscoördinator
dr. G.C. van der Kamp-Alons
Collegerooster opvragen
SWS / PersoonlijkRooster
Tentaminering

Schriftelijk tentamen

Simulatiespel

 

 

Vereiste voorkennis
geen
Keuzevak (Niet van toepassing als dit vak een verplicht onderdeel is van de opleiding)
Ja.
Leerdoelen

Kennis 

  • kennis van wetenschappelijke benaderingen van internationale organisaties, te weten de visies van het realisme, liberalisme, constructivisme, kritische theorie en het feminisme op de rol en invloed van internationale organisaties;
  • kennis van belangrijke internationale organisaties in het internationale systeem en hun centrale regels en procedures;
  • kennis van de ontwikkelingen in internationale samenwerking (op hoofdlijnen) middels internationale organisaties op de terreinen van veiligheid, handel, ontwikkeling, milieu en mensenrechten.
Vaardigheden
  • het analyseren van de rol en invloed van internationale organisaties op verschillende beleidsterreinen aan de hand van verschillende theoretische benaderingen;
  • het toepassen van verschillende theoretische benaderingen op actuele kwesties in de internationale politiek.
  • het toepassen van principes en strategieën van multilaterale diplomatie in een simulatie van internationele onderhandelingen binnen een internationale organisatie;
  • het leren en toepassen van presentatie- en debatvaardigheden tijdens een simulatie van internationale onderhandelingen binnen een internationale organisatie.
  • Beschrijving

    Na een korte introductie van wat internationale organisaties zijn en wat voor verschillende types er bestaan, behandelt deze cursus allereerst een aantal belangrijke theorieën aan de hand waarvan de rol, betekenis en invloed van internationale organisaties kan worden geanalyseerd. Waar het Realisme bijvoorbeeld alleen kijkt naar intergouvernementele organisaties en deze vooral ziet als een middel in de handen van grote mogendheden kijkt het Liberalisme ook naar non-gouvermentele organisaties en kent het juist ook een onafhankelijke rol aan internationale organisaties in het internationale systeem toe. De theoretische bril waardoor je kijkt bepaalt welke actoren in je analyse van belang zijn en welke vragen je in die analyse stelt.

    Na de introductie van de verschillende theoretische visies wordt in de opeenvolgende hoorcolleges aandacht besteed aan verschillende terreinen waarop internationale organisatie heeft plaatsgevonden. Het betreft de volgende beleidsterreinen: veiligheid, economische samenwerking, ontwikkeling, milieu en mensenrechten. Bij elk beleidsterrein wordt een aantal belangrijke internationale organisaties meer uitgebreid besproken, waarbij ook de verschillende theoretische invalshoeken op een of meerdere casus worden toegepast.

    Aan het eind van de collegereeks heb je als student een goed overzicht van internationale organisatie op verschillende beleidsterreinen en ben je in staat om deze organisaties, hun rol, invloed etc. te analyseren op basis van verschillende theoretische invalshoeken.

     

    Literatuur

    Titel: International Organizations
    Auteur(s): Kelly-Kate S. Pease
    Jaar: 2012
    Editie: 5e (international edition)
    ISBN-10: 0205179991 en ISBN-13: 9780205179992
    Uitgever: Pearson

    Titel: International Organizations: Politics, Law, Practice
    Auteur(s): Ian Hurd
    Jaar: 2011
    Editie: 1e
    ISBN: 978-0-521-14737-8
    Uitgever: Cambridge University Press

    NB: er is een nieuwe editie van dit boek in de maak. Mocht deze beschikbaar zijn voor de start van de cursus, dan nemen we de nieuwe editie.