Zoek
English
  Studiegidsen 2013-2014
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Sociale Wetenschappen > 2013-2014 Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde

Scriptie orthopedagogiek: gezin en gedrag 

Masters thesis family and child care studies
Vakcode
SOW-PWMGG030
Studiepunten
20
Periode
alle periodes
Collegerooster opvragen
SWS / PersoonlijkRooster
Niveau
PW.M.OGG
Toelatingsvoorwaarden

Toegelaten tot de Masteropleiding Pedagogische Wetenschappen (zie toelatingsvoorwaarden OER).

Doelstelling
Het uiteindelijke doel van de scriptie is dat studenten in staat zijn zelfstandig wetenschappelijk onderzoek uit te voeren op het gebied van opvoedings- of gedragsproblemen van gezinnen en van kinderen of adolescenten.
eindtermen
1.1; 1.4; 2.2; 2.3
Inhoud / Omschrijving
In de ontwerpfase heeft het scriptieonderzoek tot doel de student te leren een (al dan niet zelf ontwikkelde) probleemstelling met behulp van wetenschappelijke literatuur kritisch te bestuderen en te analyseren. Voorts leert zij/hij deze te formuleren en uit te werken tot onderzoekbare vraagstellingen en bijbehorende operationalisaties, uitmondend in een methodologisch verantwoorde opzet van een empirisch onderzoek. Ten slotte leert zij/hij deze probleemstelling te presenteren, zowel schriftelijk als mondeling.

In de uitvoeringsfase leert de student haar/ zijn opzet planmatig uit te voeren, de verkregen gegevens te analyseren en in een bondig en helder verslag te rapporteren. Omdat dataverzameling en datamanagement een belangrijk onderdeel zijn van het doen van wetenschappelijk onderzoek zullen studenten hier ook kennis en ervaring in opdoen (3 ec).
Literatuur

Studenten zoeken zelf relevante literatuur.
American Psychological Association (2010). Publication Manual of the American Psychological Association (6th ed.) Washington, DC: Author.

Werkvormen
De scripties worden individueel geschreven. De scriptiebegeleiding kan zowel individueel als groepsgericht zijn, afhankelijk van het thema en de vraagstellingen van de scripties. Groepsbegeleiding is gericht op scripties die inhoudelijk qua onderwerp sterk overeenkomen.

Voor het maken van een scriptie staan verschillende wegen open.
1)     In verreweg de meeste gevallen zal aansluiting gezocht worden bij onderzoek van de sectie. Bijna al het onderzoek van medewerkers is in projecten georganiseerd. Een overzicht van de onderzoeksonderwerpen wordt in juni bekend gemaakt, zodat studenten daaruit een keuze kunnen maken.
2)     In een aantal gevallen is het mogelijk een zogenaamde ‘stage-scriptie’ combinatie te doen. Dit betekent dat de scriptie niet gerelateerd is aan een project  dat op de afdeling Orthopedagogiek: Gezin en Gedrag uitgevoerd wordt, maar geschreven wordt op de instelling waar ook door de student stage gelopen wordt. Instellingen die stage-scriptie combinaties aanbieden staan genoteerd op een lijst, en worden gescreend op hun mogelijkheden tot het bieden van een goede stageplaats en onderzoeksmogelijkheden
3)     Ontwikkelen en uitwerken van een eigen idee in de scriptie, anders dan onder 1) en 2) wordt sterk afgeraden, en zelden toegestaan. De reden is dat een dergelijke scriptie veel meer tijd vergt dan een scriptie die aansluit bij bestaand onderzoek en gebruik maakt van bestaande vraagstellingen. In het verleden hebben studenten die een eigen onderwerp uitgewerkt hebben, zodanige vertraging opgelopen dat we besloten hebben dit in de toekomst te voorkomen.

Tijdens de scriptieperiode wordt van elke student verwacht dat hij/zij werkzaamheden verricht ten behoeve van dataverzameling, data-invoer, en dergelijke. Voor veel studenten zullen dit werkzaamheden zijn die betrekking hebben op de dataset die gebruikt wordt bij de eigen scriptie. Om ongelijkheid in student belasting te voorkomen zullen studenten die gebruik kunnen maken van een reeds bestaande dataset werkzaamheden dienen te verrichten bij andere (scriptie)onderzoeken. Het doen van werkzaamheden voor ongeveer 3 ec (85 uur) is een integraal onderdeel van de scriptie; deze werkzaamheden dienen in goede kwaliteit volbracht te zijn voordat een student de scriptie af kan ronden.

Tenslotte wordt van elke student(e) verwacht dat hij/zij in juni een presentatie geeft over de bevindingen van de scriptie. Deze presentaties worden gegeven tijdens een scriptiepresentatiedag die de vorm zal hebben van een informele poster-presentatie middag.

De procedure met betrekking tot het schrijven van de scriptie is als volgt. In juni is er een algemene voorlichting voor aankomende scriptiestudenten. In juli wordt via Blackboard een inschrijfformulier verspreid waarop de studenten hun eerste tot en met vijfde keuze voor een onderzoeksonderwerp kenbaar maken. Informatie over de onderzoeksonderwerpen wordt tegelijkertijd met het inschrijfformulier verzonden. Tenslotte worden de onderwerpen, eventueel in overleg met de scriptiebegeleiders, door de coördinator aan de studenten toegewezen en bekend gemaakt via de OGG-mailinglist. Dit zal in september gebeuren.

Ter ondersteuning van het scriptieproces is door de scriptiecoördinator een scriptiedraaiboek samengesteld, waarin allerlei noodzakelijke informatie en nuttige tips staan over het schrijven van een scriptieontwerp en de scriptie zelf. Dit wordt eveneens via Blackboard verspreid.

Daarnaast is door de subfaculteit in 1997 een scriptiewerkplaats in gericht, waar de studenten van PWO de beschikking hebben over een ruim aantal werkplekken met geavanceerde computer-, internet- en bibliotheekfaciliteiten. Er zijn permanent begeleiders aanwezig die allerlei praktische problemen direct proberen op te lossen. Echter, voor de inhoudelijke begeleiding van de scriptie blijft de eigen scriptiebegeleider verantwoordelijk.
Inlichtingen
dr. R. de Kemp, 316046, e-mail:
Coördinerend docent
dr. R. de Kemp
Toetsingsvorm
Aan het eind van het academiejaar zal elke student zijn of haar scriptie presenteren tijdens een presentatiemiddag.
De eindbeoordeling van de scriptie vindt plaats in een eindgesprek waaraan, naast de scriptiebegeleider, ook een tweede beoordelaar kan deelnemen. Beide beoordelaars komen in dat geval tot een gezamenlijk eindoordeel.
Inschrijving college
Via de Studenten Portal
Inschrijving tentamen
n.v.t.